McMain Software heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het begin van de jaren ’90, toen het werd opgericht door Frank, de oprichter en hoofdontwikkelaar van het bedrijf. Alles begon met de programmeertaal C. Ja, gewoon de letter C. Het was de taal die ons eerste softwareproduct tot leven bracht. Deze eerste versie van onze software, de voorloper van wat nu McMain Online is, draaide op Windows. Het was een tijd waarin muizen nog niet de norm waren en gebruikers door middel van tabtoetsen en de spatiebalk door de interface navigeerden. Om de diepte in te gaan, vroegen we oprichter Frank Tiekink en Lead Development Rik Eskes het hemd van het lijf.

Hoe is McMain ontstaan?

‘’De oorspronkelijke visie was om een stuk software te creëren dat meerdere klanten kon bedienen zonder dat er voor elke wijziging een programmeur nodig was. Deze visie leidde tot de ontwikkeling van een logistiek pakket, dat uiteindelijk uitgroeide tot een zelfstandig pakket,’’ aldus Frank. ‘’Het prototype trok de aandacht van drie investeerders en zo werd McMain geboren. De eerste twee versies van McMain werden in C geschreven, terwijl versie 3 overging naar C++.’’

Wat gebruiken we nu?

‘’Voor onze applicaties gebruiken we voornamelijk Angular, een framework dat Typescript als programmeertaal heeft. Het grafische planbord is geschreven in zowel JavaScript als Typescript, omdat Typescript een uitbreiding is van JavaScript en ons als developers meer tools biedt voor het schrijven van hoogwaardige kwaliteit code,’’ vertelt Rik.

‘’Onze backend is nog steeds geschreven in C++, omdat C++ de beste performance, grip en flexibiliteit geeft. We gebruiken Windows als besturingssysteem voor onze servers. Voor het beheer van onze databases maken we gebruik van SQL, waarmee we gegevens kunnen opvragen en beheren via queries.’’

‘’Daarnaast gebruiken we AMF (Action Macro Format) als tussentaal voor dynamische aanpassingen in de applicatie. Hierdoor hoeven we niet steeds in C++ te programmeren voor kleine wijzigingen, wat het proces een stuk makkelijker maakt.’’

Wat is er eigenlijk veranderd sinds de jaren ’90?

Programmeren is aanzienlijk veranderd door de komst van meer tools en het internet. ‘’Vroeger werkten we met groene schermen en zeer basale software, terwijl we nu grafische interfaces en uitgebreide features tot onze beschikking hebben,’’ vertelt Frank.

Hebben jullie weleens een blunder gehad tijdens het programmeren?

‘’Mijn grootste blunder was het verlies van een database doordat er geen harde schijf was. Gelukkig kon de data uiteindelijk worden teruggehaald. Destijds was een harde schijf van 10MB zo groot dat deze met een heftruck moest worden verplaatst, wat aangeeft hoe ver technologie sindsdien is gekomen,’’ vertelt Frank lachend.

Toekomstperspectief

Frank verwacht dat AI een belangrijke rol zal gaan spelen in programmeren. ‘’Hoewel het volledige coderen wellicht achterhaald zal raken, blijft er behoefte aan menselijke input voor testen, ontwerpen en het opstellen van requirements. AI kan ondersteunen bij het schrijven van een eerste opzet, meer als een ‘skelet’ om mee te werken.’’ We hoeven dus niet bang te zijn om onze banen kwijt te raken ;).

Wat is je favoriete snack tijdens een lange programmeersessie?

‘’Mijn favoriete snack is een glas cola met ijsblokjes, er kunnen zo een paar flessen doorheen gaan,’’ aldus Frank. Rik daarentegen, eet graag iets zelfgemaakt wanneer hij thuis werkt. ‘’Ik bak graag en zo nu en dan pak ik er een lekkere plak cake bij als ik weet dat ik weer een tijdje achter mijn computer zal zitten.’’

Het McMain van vandaag

Tegenwoordig is McMain een toonaangevende speler in de software-industrie. Onze producten zijn flexibel, dynamisch en gebouwd met de nieuwste technologieën. Wat ooit begon als een idee om software beter en toegankelijker te maken, is uitgegroeid tot een krachtige software die bedrijven wereldwijd gebruiken.